برگزاری همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی گردشگری دریایی و ساحلی در بندرعباس

دومین همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی در گردشگری دریایی و ساحلی در بندرعباس در حال برگزاری است.

به گزارش میراث آریا، دومین همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی در گردشگری دریایی و ساحلی امروز پنجشنبه ۴ بهمن ماه ۱۴۰۳ در بندرعباس با حضور نماینده ولی فقیه در هرمزگان، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، مشاور وزیر گردشگری و میراث فرهنگی و صنایع دستی، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، نماینده هرمزگان در خبرگان رهبری، استاندار هرمزگان، نمایندگان هرمزگان در مجلس و نمایندگان کشورهای چین، هند، قزاقستان و اندیشمندان وپژوهشگران در حال برگزاری است.

برگزاری همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی گردشگری دریایی و ساحلی در بندرعباس

باید اقتصاد مردمی شود و قدرت دولت در اداره اقتصاد محدود شود

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در این همایش بر لزوم توجه به همه ظرفیت‌های موجود در کشور و سواحل تاکید کرد و گفت: ظرفیت اقتصادی سواحل مکران ده‌ها برابر ظرفیت های نفتی است.

حمید رضا حاجی‌بابایی اظهار کرد: امروز گرد هم آمده‌ایم تا با همفکری و تبادل نظر، راهکارهای توسعه اقتصاد را بررسی کنیم.

او در ادامه با اشاره به چالش‌های اساسی پیش روی کشور در حوزه اقتصاد، سه چالش اصلی را برشمرد: توسعه‌نیافتگی، واگرایی و درهم‌تنیدگی حکمرانی در مرزهای کشور.

حاجی بابایی توضیح داد: توسعه‌نیافتگی باعث آسیب‌پذیری‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی شده است. از طرفی، غفلت از ظرفیت‌های دریا باعث شده است تا از پتانسیل‌های عظیم این حوزه محروم بمانیم.

نایب رئیس مجلس با بیان اینکه مباحث مطرح شده در این همایش باید خروجی عملی داشته باشد، افزود: باید از مباحث نظری فراتر رفته و به دنبال راهکارهای عملی برای حل مشکلات باشیم. ما باید برای تبدیل دانش و علم به تولید تلاش کنیم و مشکلات اقتصادی را از این طریق حل کنیم.

حاجی بابایی با انتقاد از وضعیت موجود اقتصاد کشور، گفت: متأسفانه مشکلات اقتصادی امروز شبیه عرفان شده است، هر روز یک پله بالا می‌رویم و هیچ ثباتی وجود ندارد. مفاهیم اقتصادی به منظور تبدیل نمی‌شود و رابطه بین اقتصاددانان و مردم بیگانه شده است.

او با بیان اینکه اقتصاددانان اشراف کاملی به مشکلات کشور ندارند، تاکید کرد: «باید به صراحت بگوئیم که یا نمی‌دانیم ناترازی چیست و چطور باید آن را حل کرد یا اگر هم می‌دانیم، چرا کاری برای حل آن انجام نمی‌دهیم؟ همه ما عارف به مسائل اقتصادی هستیم اما در بیرون اتفاقی نمی‌افتد.»

نایب رئیس مجلس با اشاره به توانمندی‌های استان هرمزگان، افزود: مردم این منطقه نیازی به خلق هنر جدید ندارند، بلکه نیاز به راهکارهایی دارند تا بتوانند هنرهای خود را به دنیا عرضه کنند. باید به جای ایجاد مشکل، شرایط را برای آنها مهیا کنیم.

حاجی بابایی با اشاره به اینکه بعضی سیاست‌های اقتصادی باعث آسیب به هنرهای دیرینه استان می‌شود، گفت: هنرهای ما مثل کشاورزی، اقتصاد دریایی و صنایع تبدیلی باید تقویت شوند. گردشگری یکی از زیرساخت‌های مهم در این زمینه است.

او با تاکید بر اهمیت پرداختن به مباحث جدید در حوزه اقتصاد، گفت: باید در مورد دلایل وجود ناترازی در کشور و راهکارهای حل آن صحبت شود. متأسفانه بسیاری از بحث‌ها در کشور در مورد چگونگی خرج کردن بودجه است و کسی به فکر منابع و چگونگی به دست آوردن آنها نیست.

حاجی بابایی با اشاره به اهمیت سواحل مکران، افزود: خود سواحل مکران یک ایران است و ظرفیت اقتصادی آن ده‌ها برابر نفت است. باید با نگاه متفاوت به این منطقه توجه شود.

او در ادامه با بیان اینکه اقتصاد بدون اقتدار و امنیت امکان‌پذیر نیست، گفت: در دنیای امروز، هر کشوری باید سهم خود را از قدرت بین‌المللی کسب کند. اگر ایران در صحنه بین‌المللی قدرت نداشته باشد، امنیت نخواهیم داشت و این موضوع بر اقتصاد کشور تأثیرگذار خواهد بود.

نایب رئیس مجلس با اشاره به حوادث غزه، افزود: اتفاقات در غزه نشان می‌دهد که قدرت در جهان در حال تقسیم است و هر کشوری باید سهم خود را بگیرد. ما نباید سوپرمارکت یک کشور قدرتمند باشیم بلکه باید خودمان قدرتمند باشیم.

حاجی بابایی با اشاره به تأثیر اقتدار بین‌المللی بر اقتصاد کشور، گفت: اگر در تنگه‌های جهان قدرت نداشته باشیم، کشتی نفتی ایران نمی‌تواند صادر شود. امروز امنیت بین‌المللی تعیین‌کننده است.

او با اشاره به اهمیت کشاورزی، افزود: کشاورزی بدون اقتدار امکان پذیر نیست، چون بالادست‌ها اجازه نمی‌دهند که آب به درستی برسد.

نایب رئیس مجلس با تاکید بر اینکه جنگ اقتصادی ما نیاز به پشتوانه مردمی دارد، اظهار کرد: کوچک‌ترین حرکت ما در هر جای دنیا باید برای اقتدار ایران باشد. باید منافع مشترک بین‌المللی ایجاد کنیم تا هم ما سود ببریم و هم آنها و سهمی از قدرت بین المللی داشته باشیم.

حاجی بابایی با بیان اینکه دوران کدخدایی در دنیا به پایان رسیده است، گفت: امروز کدخداهای عالم در حال افزایش هستند و باید با آنها تعامل کرد.

او با اشاره به ریشه مشکلات اقتصادی، گفت: بزرگترین مشکل اقتصادی کشور، چسبندگی دولت‌ها به اقتصاد است. باید اقتصاد مردمی شود و قدرت دولت در اداره اقتصاد محدود شود.

حاجی بابایی در پایان با اشاره به لزوم خصوصی سازی اقتصاد، گفت: باید اقتصاد را به مردم بسپاریم. باید بانک‌ها سرمایه گذاری کنند و رقابت ایجاد شود تا قیمت‌ها و تورم مشخص شوند.

برگزاری همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی گردشگری دریایی و ساحلی در بندرعباس

یکی از محورهای توسعه اقتصاد دریاپایه، گردشگری ساحلی و دریایی است

محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان، با تاکید بر اهمیت توجه به ظرفیت‌های پنهان دریا، بر لزوم تغییر رویکرد حکمرانی برای بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها تاکید کرد.

او در ابتدای سخنان خود ضمن عرض خیرمقدم به میهمانان، از حضور اندیشمندان، پژوهشگران و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این همایش قدردانی کرد و گفت: امروز گرد هم آمده‌ایم تا با همفکری و تبادل نظر، پشتوانه‌ای علمی برای حرکت در مسیر توسعه اقتصاد دریاپایه ایجاد کنیم.

آشوری تازیانی در ادامه با اشاره به چالش‌های اساسی پیش روی کشور در حوزه اقتصاد، سه چالش اصلی توسعه‌نیافتگی، واگرایی و درهم‌تنیدگی حکمرانی را مورد تاکید قرار داد و گفت: توسعه‌نیافتگی در مرزهای کشور باعث آسیب‌پذیری‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی شده و متأسفانه، بی‌توجهی به ظرفیت‌های دریا باعث شده تا ما از پتانسیل‌های عظیم این حوزه محروم بمانیم.

استاندار هرمزگان با بیان اینکه اولین بار مقام معظم رهبری به صورت گسترده‌تر بحث اقتصاد دریاپایه را مطرح کردند، افزود: ما امروز شاهد برخی از ناترازی‌ها در کشور هستیم که ناشی از بی‌توجهی به ظرفیت‌های دریا است. چرا یکی از شهرهای بندری ما که پایتخت تجاری کشور است، نباید در کنار دریا قرار داشته باشد؟

او افزود: مرزنشینان ما باید نگاهشان معطوف به حاکمیت ملی باشد و برای این مهم باید زمینه‌های مشارکت اجتماعی و اقتصادی آنان فراهم شود.

استاندار هرمزگان برگزاری این همایش را گامی مهم در جهت احصای ظرفیت‌های دریا در بخش‌های مختلف دانست و گفت: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، برای حل مشکلات کشور و استفاده از ظرفیت‌های مختلف، باید از مسیر دانشگاه و علم حرکت کنیم.

آشوری تازیانی با بیان اینکه موضوع طرح جامع توسعه مکران از جمله مباحث مهم در حوزه توسعه است، افزود: مکران عرصه تمدنی جدیدی است که باید با رویکرد علمی و پژوهشی به آن پرداخته شود.

استاندار هرمزگان در ادامه به چالش درهم‌تنیدگی حکمرانی در استان اشاره کرد و گفت: استان هرمزگان با داشتن دو منطقه آزاد، پنج منطقه ویژه اقتصادی و یک منطقه توسعه‌گرای مکران، ظرفیت‌های بسیاری در بخش‌های مختلف دارد. اما تجمیع این ظرفیت‌ها بدون رویکرد حکمرانی جدید، نه تنها منجر به توسعه نخواهد شد، بلکه ممکن است هزینه‌های اداره این مناطق را افزایش دهد.

او با اشاره به ماده ۵۸ فصل دوازدهم قانون برنامه هفتم، گردشگری ساحلی و دریایی آن را به عنوان یکی از محورهای توسعه اقتصاد دریاپایه معرفی کرد و افزود: صنایع دریایی و صندوق‌های حمایت از این صنایع باید در راستای پشتیبانی از زیرساخت‌های خودشان تلاش کنند.

آشوری تازیانی با بیان اینکه بندر شهید رجایی بزرگترین بندر کشور است، بر لزوم آسیب‌شناسی دلایل عدم ثبات جایگاه ایران در رقابت‌های منطقه‌ای تاکید کرد و گفت: باید به دنبال پاسخ این سوال باشیم که چرا سهم ما از گردش مالی در پهنه خلیج فارس و دریای عمان اندک است؟ آیا امکان تصمیم‌گیری‌های لازم وجود نداشته است؟

او با دعوت از اندیشمندان، پژوهشگران و کنشگران علمی برای تدوین طرحی جامع و مبتنی بر اصول و قواعد، افزود: استان هرمزگان با داشتن دو سوم سواحل خلیج فارس و همجواری با کشورهای آسیای جنوبی، از ظرفیت و مزیت اساسی برای توسعه اقتصاد دریاپایه برخوردار است.

استاندار هرمزگان در پایان، گردشگری ساحلی را یکی از آیتم‌های اساسی توسعه برشمرد و ابراز امیدواری کرد که با برگزاری این کنفرانس، نقشه راه حرکت در این زمینه تدوین شود.

برگزاری همایش بین‌المللی اقتصاد دریا پایه با رویکرد حکمرانی گردشگری دریایی و ساحلی در بندرعباس

تاکید امام‌جمعه بندرعباس بر توجه ویژه به فرهنگ دریاپایه

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد عبادی‌زاده نماینده ولی فقیه و امام جمعه بندرعباس در این همایش با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت فرهنگ دریاپایه، بر لزوم توجه ویژه به ابعاد فرهنگی گردشگری دریایی در کنار توسعه اقتصادی آن تاکید کرد.

او با بیان اینکه گردشگری دریایی دارای دو لایه اقتصادی و فرهنگی است، اظهار کرد: مسئله اقتصاد در حوزه گردشگری، بخش مهمی از اقتصاد دریاپایه است، اما لایه دومی نیز در این حوزه وجود دارد که آن بُعد فرهنگی است.

عبادی زاده با استناد به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر ضرورت تبدیل ظرفیت‌های دریا به فرهنگ عمومی مردم ساحل‌نشین، افزود: همزمان با طرح موضوع اقتصاد دریاپایه، باید به مسئله فرهنگ دریاپایه نیز توجه ویژه شود.

امام جمعه بندرعباس با برشمردن ظرفیت‌های فراوان دریا در حوزه‌های آبزی‌پروری، شیلات، گردشگری، حمل‌ونقل دریایی، کشتی‌سازی، انرژی‌های تجدید پذیر، بیوتکنولوژی دریایی، اشتغال‌زایی و استخراج منابع نفت و گاز، توسعه ترانزیتی و… تاکید کرد: این فرصت‌ها و ظرفیت‌ها باید به فرهنگ عمومی مردم ساحل‌نشین تبدیل شوند.

عبادی‌زاده با اشاره به لایه فرهنگی گردشگری دریایی، به مواردی همچون روحیه همکاری و همبستگی مردم ساحل‌نشین، مهمان‌نوازی و تعاملات اجتماعی، سخت‌کوشی و تاب‌آوری، حفاظت از محیط زیست، سازگاری با تغییرات، فرهنگ غنی مردم ساحل‌نشین (موسیقی، داستان‌ها، افسانه‌ها و هنرهای دستی)، تقسیم کار خانوادگی، سبک معماری، تفریحات دریایی، اخلاق دریایی، صیانت از سنت‌ها و رسوم محلی، مدیریت بحران و تمرکز بر محیط زیست اشاره کرد و خاطرنشان کرد: این موارد همگی جز جذابیت‌های فرهنگی هستند که می‌توانند گردشگران را به خود جذب کنند.

او در ادامه به الزامات توسعه گردشگری دریایی اشاره کرده و گفت: انتقال صنایع وابسته به دریا به مناطق ساحلی، ارتقای مهارت‌های دریایی مردم، افزایش سهم مردم ساحل‌نشین از اقتصاد دریا، توسعه زیرساخت‌ها و خدمات عمومی برای گردشگران، ترویج فرهنگ شهروندی دریایی، صیانت از فرهنگ و آداب و رسوم دریایی، توسعه پایدار بر اساس ظرفیت‌های پایدار دریایی، آموزش و پرورش همسو با مأموریت‌های دریایی، بهبود روابط اجتماعی و ارتقای اخلاقیات، توسعه تجارت گردشگری دریایی، صیانت از منابع دریا و سواحل و بالابردن سطح آگاهی مردم در رابطه با محیط‌زیست دریایی از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.

نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان ضمن تأکید بر ضرورت صیانت از فرهنگ و آداب و رسوم دریایی مردم ساحل‌نشین در برابر تهاجم فرهنگی، بر اهمیت مقاومت فرهنگی در برابر فرهنگ‌های تهاجمی وارداتی غرب تأکید کرد.

انتهای پیام/

کد خبر 1403110400229
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha